İTS (İlaç Takip Sistemi) nin devreye girmesiyle birlikte İlaç üretici firmalar ve ecza depoları, Karekod lu otomasyon sistemine ağırlık vermeye başladı. Mavis, genelde el terminali ile tek tek okutmak suretiyle yapılan karekod okutma işlemine, alternatif olarak çoklu karekod okuyucu sistemi geliştirmiştir.
SAP ile entegre çalışabilen sistem, karekod okuyuculu bir el terminalinin yapabileceğinden çok daha fazlasını sunmaktadır. Bunlar;
- Aynı anda ve yüksek hızda çoklu (çok sayıda) karekod okuyabilme
- Farklı yüksekliklerdeki ilaçların karekodlarını okuyabilme
- Açık zemin üzerine koyu (dark on light) ya da koyu zemin üzerine açık (light on dark) karekodları aynı anda okuyabilme
- Farklı boylardaki (w x h) karekodları okuyabilme
- farklı ışık koşullarındaki karekodları okuyabilme
- Excel, veritabanı, istatistik, rapor çıktısı alabilme
- SAP ile %100 Entegrasyon
- Karekod değerlerini (eğim, okuma başarısı, baskı kalitesi vb.) gösterebilme
- Shrink ya da bandajlı (overlap) bağlı ambalajları okuyabilme
- Dijital çıkış sinyali verebilme (Okuma başarılı / başarısız)
- Veritabanı ya da var olan sistemle haberleşebilme (Okuyacağı karekodları önceden bilme)
- Koli Barkodu / Kutu Barkodu üretebilme
- 1D barkodları da (Code 39, Ean8, Ean 13 vb.) okuyabilme
gibi özelliklerdir.
Sistem Bileşenleri :
- Karekodların görüntüsünü almaya yarayan kamera (lar)
- Aydınlatma Sistemi (Fluoresan ya da led ışıklandırma)
- Windows işletim sistemi yüklü PC (netbook)
- Mavis VYP yazılımı
Mavis Akıllı Karekod Okuma Teknolojisinin anahtar özellikleri:
Sistem 2 veya daha çok sayıda kamera ile donatılmıştır. Kameralar farklı yükseklikler ve ışık şiddetlerine göre konfigüre edilmiştir. El tipi bir okuyucuya göre çok daha geniş bir alanı, farklı yükseklikleri ve farklı tipleri tarayarak, sonuçları birleştirir ve çok kısa bir süre içinde tüm karekodları başarıyla okur.
Sistem, okuma başarısını artırmak amacıyla, okuma kalitesini beğenmemiş ise, otomatik olarak kamera pozlama süresini değiştirerek çok sayıda resim alır ve en ideal resim sonucuna göre işlem yapar.
Sonuç olarak kameraların toplam görüş alanına giren karekodların tümü başarıyla okunmuş olur.
Örnek Proje Resimleri :
Örnek Proje, Bir ilaç deposunda, konveyör üzerinde ilaç kasası içinde giden ilaçların, kamera altına geldiğinde fotoğrafının çekilmesi ve karekodlarının okunması şeklinde çalışmaktadır. 2 kamera kullanılmıştır. Her bir kamera farklı yüksekliğe focus olmuştur ve farklı konfigüre edilmiştir. Aşağıda, her iki kameradan alınan görüntüler, bu görüntülerin içerdiği karekodların okunması ve yazılımın her iki görüntüyü ortak olarak değerlendirmesi gösterilmektedir.
Solda ve hemen altında sırasıyla 1. ve 2. kameradan alınan resimler görünmektedir. Görüldüğü gibi, birçok farklı türden ilaç kullanılmıştır. Yazılım her bir kameraya giren karekodları değerlendirecektir.
1. kamera yüksek ya da yükseğe yakın karekodları, 2. kamera ise yüzeye yakın karekodları okuyacak şekilde ayarlanmıştır. Yazılım, karekod okuma başarısı çok yüksek olduğundan, her iki kamerada da aynı karekodları okuyabilir. Mavis tarafından geliştirilen algoritmalar, iki defa okunan barkodları tespit ederek, sonuç olarak tek bir defa okuma bilgisini iletecektir.
Gerçek bir ecza deposu koşullarında yapılmış olan bu çalışmada fluoresan aydınlatma ve 1.3 MegaPizel kameralar ile yapılmıştır. Mavis, Led tabanlı aydınlatma ve 5-10 Megapixel kameralar kullanarak sistemi ürün haline getirmektedir.
Yazılım Ekran Görüntüleri (Üzerine tıklayarak görüntüyü büyütebilirsiniz) :
Geri izleme: Kameralı Çoklu Karekod Okumada Geliştirilmiş Filtreleme | Mavis Kameralı Kontrol Projeleri
Öncelikle çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederiz.
Firmamızda üretilen ürünlerde ki karekodları toplu şekilde okutmak istiyoruz. bununla ilgili mustafa ve müjdat bey’ e mail gönderdik ama daha dönüş olmadı